Ziua Europeană a Patrimoniului Cultural în spiritul Anului Comemorativ Sf. Ladislau

Ghelinţa

2017.09.15 09:00

2017.09.18 15:00

Cultură

2017-09-15 09:38

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita se alătură şi anul acesta comemorărilor iniţiate de Consiliul European cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului Cultural. Instituţia noastră organizează de trei ani consecutivi programe cu această ocazie, anul acesta programul este organizat în spiritul Anului comemorativ Sf. Ladislau şi include excursia de studii şi concursul de desene pentru elevii din clasele VI-VIII, invitate din zona Odorhei, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni.

În cursul anului Centrul a organizat mai multe programe inedite în legătură cu regele Sf. Ladislau alăturând astfel programelor anului comemorativ. Scopul nostru este ca noua generaţie să aibă o cunoaştere mai aprofundată despre patrimoniul cultural din zonă. Totodată dorim să conştientizăm ca regele Sf. Ladislau era cel care sub semnul creştinităţii a unit naţiunile Europei Centrale. Există mai multe legende despre regele Sf. Ladislau care apar pe picturile murale a bisericilor din Ardeal. Anul acesta elevii claselor din trei oraşe a judeţului Harghita respectiv Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni pot participa al o excursie de studii. Ţinta călătoriei este biserica Romano-Catolică Sf. Emeric din Ghelinţa, care este una dintre cele mai frumoase comune din depresiunea Târgu Secuiesc. Elevii vor aprofunda cunoştinţele istorice şi artistice cu ajutorul unui istoric de artă.  Biserica Romano-Catolică Sf. Emeric este un monument deosebit de valoros, patre a Patrimoniului Cultural European, iar elevii vor avea posibilitatea de a cunoaşte şi a desena schiţe din scenele din ciclul cristologic, şi din legenda regelui Ladislau. După acest drum elevii vor finaliza schiţele acasă, şi vor participa la un concurs de desene. Din desenele lor se va deschide o expoziţie pe tema regelui Sf. Ladislau.  

La excursia de studii se poate prezenta până la data de 18 septembrie, ora 15.00 la următoarele date de contact: tel: 0266-214440, 0753-093747 şi prin e-mail la adresa: office@hagyomany.ro.

Vă aşteptăm cu drag pe toţi elevii şi profesorii care iubesc desenatul şi pictatul, numărul locurilor însă este limitat, în cazul suprasolicitării candidaţii trebuie să prezintă compoziţii pe tematica proiectului, şi organizatorii vor alege pe candidaţii care prezintă lucrări adecvate scopului proiectului. 

 

Hagyomány © 2010 - 2018 Toate drepturile rezervate. Developer: Maxweb