Să cunoaştem legenda Sf.-lui Ladislau cu ocazia sărbătorii Înălţării Domnului

Dealu, Poiana Narciselor

2017.05.25 10:00

2017.05.25 15:00

Cultură

2017-05-19 14:46

 Pe data de 25 mai 2017 elevii din comunele Feliceni şi Dealu participă la o excursie de studii   cu scopul informării şi cunoaşterii legendei Sf.-lui Ladislau organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, în localitatea Dealu, pe Podişul Nyúlád. Evenimentul face parte din programul Anului Comemorativ Sf. Ladislau şi este parte integrantă a programului ediției al XIII-lea a Zilelor Judeţului Harghita desfăşurată între perioada 25 mai şi 4 iunie.

 

Anul 2017 a fost declarată de secretariatul de stat naţional-politic al Ungariei An comemorativ dedicat Sf.-lui Ladislau cu ocazia comemorării a 940 de ani a urcării pe tron a regelui cavaler, precum și comemorarea a 825 de ani a canonizării acesteia. Scopul anului comemorativ este atragerea atenţiei asupra faptului că regele Sf. Ladislau a unit naţiunile europei centrale în spiritul valorilor creştine. Centrul organizează în cursul anului mai multe programe legate de Sf. Ladislau alăturând astfel programelor anului comemorativ.

În cursul excursiei de studii elevii vizitează Biserica Romano Catolică din Dealu oferit în protecţia Sfântei Mare, unde pot vedea pictura care reprezintă Sf. Ladislau izbucnind apă din stăncă, pe peretele nordic al bisericii. După aceea viziteză centrul turistic al localității, inaugurat în anul 2013. Forma şi aşezarea construcţiei are proprietăţile unei case de locuit veche aproape de 200 de ani, care este reconstruită în mare parte din materiale originale al casei, caracterul casei poartă stilistica tradiţională a zonei rurale, faţada construcţiei este tratat cu var albastru, streşina și prispa privesc spre curte.

Restul programulul se desfăşoară pe Podişul Nyúlád, aici elevii vizitează ruinele capelei medievale, fântâna Urusos şi copacul Fijér. Lângă câmpia narciselor elevii vor participa la ore de istorie speciale despre regele Sf. Ladislau şi vindecările lui, precum şi la un program cultural special de prezentare a portului, dansurilor şi armamentului medieval.

Programul începe la ora 10.00, în centrul localităţii Dealu, vă aşteptăm cu drag pe toți cei interesaţi!

Hagyomány © 2010 - 2018 Toate drepturile rezervate. Developer: Maxweb